LEKCE 2 - Rituální předměty (1. část)

26.07.2011 12:12

 Úvod do symboliky magických nástrojů

Mějte prosím na paměti, že některé předměty se mohou používat různě v závislosti na tradicích, proto je tato lekce jen takovým "malým orientačním návodem" :)

 

PENTAKL/PENTAGRAM 

   

Jaký je rozdíl mezi pentaklem a pentagramem? - Pentagram je pěticípá hvězda sama o sobě. Pentaklem je nazývám pentagram v kruhu, případně pentagram (vytištěný, vypálený, vyřezaný apod). na ploché kulaté kruhové desce (papíru, dřevu atd.) - kolem pentagramu či uvnitř něj pak mohou být namalovány další různé symboly či vyzobrazení.

Tento nástroj se používá především jako plocha, nad kterou jsou prováděny magické "akce" (rituály, požehnání, svěcení atd.) Je symbolem Země, a to nejen jako jeden ze základních symbolů tohoto elementu, ale také přímo jako hlavní symbol planety Země. Ve své rozsáhlé působnosti může také symbolizovat universum (vesmír). Obvykle bývá umístěn ve středu oltáře a nad ním jsou poté prováděny rituály. Dá se také použít při meditaci. Je často užíván při ceremoniální magii (rituálech), neboť velice efektivně blokuje negativní energie. Je symbolem pro sever a jeho energie je ženská. Pentagram, jehož hrot ukazuje vzhůru se používá především pro ochranu, žehnání, práci s pozitivní energií a je symbolem zasvěcení. Pentagram směřující hrotem vzhůru znázorňuje duchovno, vyšší poznání, odproštění od materiálna a astrální energie. Pentagram hrotem dolů není zlým symbolem. Jeho ochranná síla je stejně tak mocná, jako kdyby byl zobrazen hrotem vzhůru. Pentagram zobrazný s hrotem dolů se používá při vyhánění zla - například při rituálech, které mají očistit místo od negativních energií a zlých duchů. Zároveň zobrazuje materiálno, přítomný život, to, co je teď a tady a náš pozemský reálný materiální život. Je tak symbolem racionálního myšlení, toho, že jsme schopni zůstat nohama na zemi a to i v případě, kdy pracujeme s magií a energiemi. Nošení obou těchto symbolů na těle (přívěšek, v kapse) nebo jejich vystavení v místě, kde se zdržujeme neznamená, že se oba tyto symboly a jejich energie "vyruší". Naopak. Oba symboly mají ochranné působení a zároveň fungují tak, že harmonizují naše postavení mezi světem materiálním a duchovním, tzn. - i když pracujeme s energií, která nás chrání a působí na nás "zeshora", jsme schopni stát nohama na zemi, která nás chrání a působí na nás "zezdola".

Pentagram reprezentuje několik věcí -

Pět smyslů

Lidské tělo

Pět živlů (země, vzduch, voda, oheň a duch/duše)

Lásku, moudrost, sílu, znalosti a právo

 

ZVON/ZVONEK

Zvony se používájí k odhánění negativních energií a zlých duchů. Také se používají tak, že cinknutím zvonku označujeme začátek a konec rituálu či jiného obřadu. Jedná se o předmět patřící k elementu vzduchu a symbolizuje ducha, jeho zvuk představuje tvůrčí sílů. Používá se taképři invokacích (vzývání, vyvolávání), při zpěvu a meditacích. 

 

ATHAME

Athame je rituální (ceremoniální) nůž, používaný v mnoha tradicích a vírách. Je důležitým magickým nástrojem, ale nepoužívá se k fyzickému řezání. Primární účel athame je pouze pro magické a rituální účely, slouží k usměrnění toku energie, případně k míchání surovin potřebných při vykonávání rituálu, vyškrabávání znaků do vosku apod. Také se používá při posvěcení amuletů a talismanů a vytváření magických ochranných kruhů a vytváření ochranných symbolů, např. "kreslením" do vzduchu před nás. Pokud  je potřeba něco uříznout, nakrájet (hlavně bylinky), používá se jiný nůž, nazývaný boline, a který oproti athame zase slouží pouze k tomuto účelu a není tedy používán při rituálech jako nástroj usměrňující energii. Energie athame je mužská, náleží k elementu ohně a také vzduchu. Světová strana náležící k athame je východ. Athame by se měl vždy před každým použitím očistit.

 

TAŠTIČKY A VÁČKY

Taštičky, váčky a sáčky mají jako v běžném životě, tak stějně i v magii mnohostranné využití. Mohou být například využity k ochraně karet a krystalů před negativními vibracemi z venčí, k ochraně rituálních předmětů před poškozením atp., dá se z nich vytvořit tzv. Mojo váček nebo Kouzelný/magický/čarodějnický pytlíček/váček a také polštářek.

Uložení karet (tarotových nebo vykládacích) na takovém místě, aby nedošlo k jejich poškození, vypovídá o majiteli to, že má k těmto předmětům úctu a cení si významu těchto věštěckých pomůcek. Obal okolo karet také absorbuje negativní energie, které by se k nim jinak mohly dostat. Nejčastěji se používá pytlík z tmavé tkaniny, někteří lidé ještě karty před uložením do pytlíku zabalí do samostatného kusu látky.

Mojo váčky (někde se dají najít pod názvem "gris-gris" nebo "Kouzelný/Magický pytlíček") obvykle obsahují směs bylin, prášků, osobních předmětů, také vlasů nebo nehtů, papírek s modlitbou či kouzelnou formulkou, někdy také mince, kosti a další předměty (záleží na tom, v jaké oblasti chceme, aby mojo váček působil). Účelem mojo váčků je posílení energie, přivolávání štěstí, ochrany, lásky apod. Pokud se mojo váček vyrábí při rituálů, jeho účelem je zesílit energii a myšlenku, která byla při tomto rituálu vyslána. Pokud se mojo váček koupí, neměl by se otevírat - prý to ruší tok tok energie.

Bylinné sáčky a pytlíčky jsou většinou menší váčky naplněné různými bylinkami - a to takovými, které mají posílit určitou energii a díky nim lze pak snadněji dosáhnout požadovaného výsledku. Například bylinný sáček v němž bude uschována růže může sloužit k posílení energie lásky (např. tedy tak, abychom do našeho života přitáhli člověka, na němž nám záleží). Jedná se o populární předměty, které mají mnohostrané využití. Bylinný sáček lze vytvořit tak, aby chránil, přitahoval pozitivní energie a na mnoho dalších způsobů a variací. Při výrobě bylinných pytlíčků krom výběru bylin řešíme také barvu tkaniny, tak aby barva odpovídala našim požadavkům. Mnohdy se do bylinných pytlíčků také přidávají kameny, krystaly a polodrahokamy.

Vytvoření "snového polštářku" je zajímavý způsob, jak pomoci našemu podvědomí například s věštěním či řešením problémů - a to ve spánku. Pomáhají také při odstranění nočních můr a problémů se spánkem. Po stovky let lidé používají směsi bylin tak, aby ovlivnily jejich sny. Tak jako nám některé vůně napomohou k dosažení příjemné atmosféry či připomenutí něčeho hezkého (vůně ranní kávy, čerstvě posekané trávy nebo typické vánoční vůně - františky, skořice, pomeranče, perníčky a koření), stejně tak nám bylinky schované ve "Snovém polštářku" mohou pomoci k navození příjemných či věštěckých snů.

 

KNIHA STÍNŮ

Kniha stínů je prázdná kniha nebo zápisník, který slouží k zapisování důležitých informací a poznatků, které nám v budoucnu mohou pomoci s magickou praxí. Kniha stínů je považována za posvátný nástroj, což znamená, že by měla být před začátkem používání energeticky očištěna a posvěcena jako ostatní rituální předměty (jako například athame). Do Knihy stínů by se mělo zapisovat ručně. Nejen, že to pomůže přenést vaši vlastní energii do textu, ale zároveň přepisování pomůže při zapamatování svých poznatků a obsahu knihy. Typická Kniha stínů slouží k zapsání a uložení informací o kouzlech, rituálech, bozích a bohyních, význačných dnech, svátcích, receptech, návodech, významech barev, kamenů, předmětů, symbolů a bylin, a také může být souborem nákresů, textů a písní. Kniha stínů je velice osobní předmět, jedná se o něco jako "magický deníček", proto by do ní neměl nahlížet nikdo jiný krom vás nebo jen osoby, kterým plně důvěřujete.

 

KOŠTĚ

Části koštěte mají zároveň mužskou i ženskou energii. Násada, rukojeť, patří k mužské energii, zatímco štětiny k energii ženské. Koště je v mnoha tradicích důležitým předmětem při obřadu "hand-fasting" (nebo-li "svazování rukou", jedná se o "svatební" rituál). Pár při obřadu koště přeskakuje, což má zajistit plodnost. Koště se používá při symbolickém (ale i fyzickým) čištění, negativní energie a vibrace se zkrátka "zametou" pryč. Často se koště umisťuje nad hlavní vchodové dveře, aby ochránilo domácnost od negativních energií. Koště je zasvěceno bohyni Hekaté a jeho elementem je voda.

 

SVÍCE/SVÍČKY

Takzvaná "svíčková magie" nebo "magie svící" se používá již mnoho, mnoho let. Je zřejmě nejpoužívanější formou magie, lépe řečeno nejpoužívanější formou provádění rituálů. Při praktikování svíčkové magie mějte na paměti, že některá kouzla vyžadují opakování, tudíž se některé svíce musejí pálit po delší dobu (například každý den po celý jeden týden). Při svíčkové magii je možno použít jakýkoliv typ a druh svíček, je ale vhodné je před použitím očistit a rozhodně by neměla být použitá či zakoupená/vyrobená pro jiný než magický účel. Nepoužívejte proto svíce, které zdobí váš stůl v jídelně či noční stolek a měli jste je zapálené před spaním či při romantické večeři. Vibrace, které při těchto činostech na svíce působily by mohli při provádění rituálů negovat a rušit jeho účinek. Svíce se používají v závislosti na jejich barvě. Mohou se použít vysoké, kónické, čajové, vždy právě takové, které jsou k rituálu vhodné. Pokud je nutné nechat svíce po rituálu vyhořet, ale nemáte čas dávat na tyto svíce dlouho pozor, je vhodné využít čajové. Svíce by se neměly zhasínat foukáním, narušuje to prý tok energie. Je vhodnější použít zhášedlo. Svíce se mohou pomazávat rituálními oleji a mohou se do nich také rýt nebo se na ně malovat příslušné symboly, runy, znaky, jména apod.

 

KOTEL/KOTLÍK

Kotlík je symbolem cyklu času a lunárního kalendáře a stejně tak jako voda, která je v něm, symbolizuje pramen inspirace, poznání a magie. Je nástrojem, který symbolicky spojuje vlivy 4 elementů - země, vody, vzduchu a ohně. Jeho baňatý tvar symbolizuje lůno matky země, tři nožky pak symbolizují Trojnou Bohyni a její tři aspekty (panna, matka, stařena). Kotlík také symbolizuje lunární cyklus (nov, přibývání, úplněk, ubývaní). Krom toho je kotlík symbolem transformace (a to jak duchovní, tak i fyzické), znovuzrození, osvícení a moudrosti. Ačkoliv je kotlík zasvěcen spíše vodě, často se v něm také nechává hořet oheň či plamen, který je považovaný za posvátný při provádění rituálu, dále se v něm také může pálit vykuřovadlo, kadidlo nebo se v něm může uložit obětina pro bohy.

 

KALICH/POHÁR

Kalichem je reprezentován prvek vody a je užíván k slavnostnímu/rituálním požívání nápojů. Upíjí se z něj v průběhu rituálu (tak jak je to vyžadováno), či na konci, jako vyvrcholení rituálu. Pohár reprezentuje ženskou energii, neboť připomíná dělohu. Velmi často se uvádí, že při rituálech má být pito víno. Nemusí to tak ale být. Víno se může nahradit ovocným džusem, mlékem či dokonce vodou. Málokdy se však nahrazuje jiným alkoholem, dalo by se říct, že prakticky se jiný alkohol než víno při rituálech nevyužívá, ačkoliv například vyznavači severského pohanského směru Ásatrú používají často rituálně posvěcenou medovinu. Kalich se využívá pro míchání vody a soli při vytváření svěcené vody (ta se může vyrobit také v mističce, nemusí být přímo použit kalich), při rituálech používajících sílu měsíce, čarování v oblasti emocí, uchovávání tekutých obětin, při rituálech tak, že se z něj pije, a v případech covenů (společenstev) je kalich využíván také tak, že se nechává kolovat mezi všemi členy, kteří z něj postupně upíjí a utužují tak svazek, který mezi sebou mají. 

 

Kouzlo k druhé lekci - Posvěcení zvonku

Budete potřebovat zvonek, sůl, kadidlo, misku s vodou, bílou svíčku a rozmarýn. Posaďte se na klidné místo a zvonek umístěte před sebe. Uklidněte se tak, že se několikrát zhluboka nadechnete. Po několika hlubokých nadechnutích se budete také lépe soustředit. Smíchejte sůl s rozmarýnek a nasypte trochu okolo zvonku a řekněte "Duchu Země, prosím, očisti tento předmět a dovol jeho tónům, aby byly zdravé a silné." Poté nechte zvonek projít kouřem z kadidla a řekněte "Duchu Vzduchu, prosím, očisti tento předmět, aby jeho jasné zvolání bylo vždy vyslyšeno." Poté zacinkejte zvonkem nad plamenem svíce a řekněte "Duchu Ohně, prosím, očisti tento předmět a dovol mu přivolat ke mě jeho zvukem světlo a zahnat tmu." Poté pokropte zvonek vodou a řekněte "Duchu Vody,  prosím, očisti tento předmět a dovol mu pomáhat mi držet mě v soustředění." 

 

Pokud máte jakýkoliv dotaz, směřujte jej prosím do Magické poradny či přímo na emai Banshee.Neferata@seznam.cz a já Vám co nejdříve odpovím :)

Mína La Voisin

_________________________________________________________________________________________________________________________

 

Další lekce - Rituální předměty (2. část)