LEKCE 3 - Rituální předměty (2. část)

15.08.2011 13:20

 

 Úvod do symboliky magických nástrojů

Mějte prosím na paměti, že některé předměty se mohou používat různě v závislosti na tradicích, proto je tato lekce jen takovým "malým orientačním návodem" :)

 

MISKY

Misky mají mnohostrané využití od míst, kde se uchovávají obětiny, přes rituální použití (pálení ohně, držení vody) až po věštění či zapalování kadidel a vykuřovadel. Misky, které na oltáři slouží jako nádoby pro obětiny, většinou uchovávají obětiny typu voda, mléko, víno, vykuřovadla, kadidla, sůl, květiny, kameny, šperky a sezonní plody, například sezonní ovoce, šišky apod., někdy také obětiny ve formě jídla (podle toho jaké entitě, energii obětuje či podle jaké tradice postupujete), jako třeba chléb, sušenky, cukrovinky apod. Misky při rituálním použití bývají často důležité, neboť v misce máte jistotu, že vykuřovadlo se nemůže rozsypat po okolí a pokud pálíte v misce oheň, chráníte okolí před požárem. Misky, jako pomůcky k věštění se používají již asi od doby 2000 let př.n.l. Používali se předměty s takovou plochou, která byla schopná odrážet či propouštět světlo, jako třeba křišťál, černé sklo, leštěné a broušené krystaly a vodu. Tuto formu věštění používali na začátku především Řekové, Keltové a kmeny ranné "Anglie", od nichž tento postup převzaly další společenství. Dnes se "věštící misky" vyrábějí tak, že jejich vnitřek je buď zrcadlový, střbrný a nebo je pokryt lesklým černým sklem. Do takové misky se následně nalije voda. Misky se často zasvěcují především elementu vody, ale ve své podstatě jsou hodně podobné kotlíkům, proto se dají přiřadit také k ostatním elementům, ohni, vzduchu i zemi, záleží na tom, jakým způsobem se používají. Misky jsou prostoupeny ženskou energií.

 

KŘÍŠŤÁLOVÁ KOULE

Křišťálová koule je vyrobena buď z křišťalu nebo skla, vybroušeného do tvaru koule. Prvně takto upravené kameny používali keltští Druidové. Velký "boom" této pomůcky nastal překvapivě v éře středověku, kdy křišťálové koule používali především kejklíři, "věštkyně" na trzích a kočovné kmeny herců a bavičů. Z křišťálové koule se jako u ostatních věštících pomůcek dá "vidět" nejen do budoucnosti, ale i do minulosti nebo přítomnosti. Neobjevují se přímo konkrétní výjevy, většinou se ukazují symboly, náznaky, mlha, různé barvité obrazce, a z těch pak ten, jenž tuto pomůcku používá vyvodí závěry věštby. Pokud hned při prvním "nazírání" do koule nic neuvidíte, žádný strach. Stačí jen trocha tréninku :) Křišťálové koule navíc v místnosti, kde jsou vystaveny, filtrují energii - a proto si zasluhují stejnou očistu jako rituálně používané předměty a kameny. Koule, ačkoliv se prodávají především ty čiré, mohou být také barvené, nejčastěji se pak prodávají černé, ale stejně tak se vyrábějí například modré, zelené, žluté, fialové a v dalších barvách. 

 

KYVADLA

Kyvadlem většinou bývá kámen, polodrahokam či kovový tvar zavěšený na provázku či řetízku. Kyvadlem se ovšem může stát cokoliv, co má vyvážené těžiště, klidně i prstýnek na dlouhém vlasu nebo oblíbený přívěšek na řemínku, který nosíte na krku. Krom věštění se dají také použít například k diagnostikování tělesných neduhů, zkoumání a hledání energií a vybírání vhodných míst kupříkladu pro meditaci. Kyvadlo je třeba pokládat konkrétní otázky, neboť odpovídá "ANO - NE". Před každým novým dotazem je třeba se kyvadla "zeptat" (ať už nahlas, či v duchu), jakým směrem svého pohybu bude odpovídat slovem "ANO" a jaký směr jeho pohybu bude značit odpověď "NE".

 

KADIDLA/VYKUŘOVADLA/VONNÉ TYČINKY

Krom krásné vůně, kterou tyto pomůcky vydávají, jsou kadidla, vykuřovadla a vonné tyčinky vhodným doplňkem při rituálech. Náleží elementu vzduchu. Používají se již po tisíce let k povzbuzení a zostření smyslů, udržení harmonie a především také pak v rituálech zasvěcených vzdušným silám. Kadidlo, vykuřovadlo i vonná tyčinka také mohou být použity jako obětiny božstvu. Mohou se používat kadidla syntetická, ale lepší jsou přírodní, především pak bylinné směsi. Nejvodnější je vybrat takovou vůni, která je vám příjemná, aby vás při provádění rituálu nerušila či neobtěžovala. Vždy je vhodnější vybrat si pro začátek vůni mírnější, než silnou, těžkou a kořeněnou, jako je třeba vykuřovadlo Dračí krev, které vydává silnou, lehce orientální a nasládlou kořeněnou vůni.

 

HŮLKY

Hůlky jsou vyrobené většinou ze dřeva, do jehož konce je zasazen polodrahokam. Hůlky se však vyrábějí také z kovů a dnes také z polymerových hmot, jako je třeba FIMO. Existuje mnoho variant hůlek, jejich vzhled závisí především na vkusu a preferencích majitele hůlky, nebo na tradici, podle které se tato osoba řídí. Hůlky bývají zdobené znaky a nápisy, symboly a obrazci. Nápisy se často vytvářejí z runové abecedy nebo se používají abecední systémy znaků, které má například thébská abeceda, která se v čarodějnictví využívá velmi často. Nápisy a symboly se do hůlek častokrát vyřezávají či vypalují. Hůlky mohou být zdobeny také pruhy látky, stužkami, kamínky, korálky, peřím, mušličkami, přívěšky apod., které se k hůlce buď přilepí nebo přivážou. Některé tradice hůlky řadí k elementu vzduchu, některé se spíše přiklánějí k přiřazení k elementu ohně. Každopádně jsou hůlky zastoupeny mužskou energií. 
A jak postupovat při výrobě a výběru hůlky? - Pokud hůlku kupujete, je vhodné si ji "osahat". Musí vám být příjemná nejen na pohled, ale i na "omak", asi jako při koupi kamenů a polodrahokamů. Musí vám být sympatická, asi jako když si hůlku vybíral Harry Potter (což je samozřejmě nadsazené přirovnání). Pro výrobu vlastní hůlky je potřeba, pokud budete chtít hůlku přírodní a nebudete ji vyrábět z polymerových hmot, najít vhodné dřevo. V knihách se často dočtete, že vhodné je například dřevo z jabloní, ale samozřejmě vše záleží na vás. Vyberte si strom nebo keř, který je vám "příjemný" (líbí se vám, cítíte se dobře v jeho přítomnosti, máte tento druh dřevin rádi a nebo, pokud chcete být velmi důslední, můžete použít keltský stromový kalendář, kdy je ke každému znamení zvěrokruhu - nebo spíše k různým obdobím datumu narození - přirazen jiný strom). Když si vyberete, dřeviny se dotkněte nebo ji obejměte a poproste ji (nahlas nebo v duchu), aby vám darovala potřebnou část dřeva. Vždy si berte jen tolik, kolik skutečně potřebujte, neodcházejte s pěti větvemi! Pokud po vaší žádosti ucítíte příjemný pocit, bude vám hezky nebo do vás začne vstupovat teplo, máte povolení vzít si potřebné množství dřeva. Pokud se budete cítit nepříjemně, ucítíte chlad nebo jakýkoliv jiný negativní pocit, strom není připraven a na vás je, abyste si vybrali jiný. Pokud si totiž odnesete dřevo, které vám strom "nedaroval", zkrátka vám "nepatří" a je to to stejné, jako byste ho zkrátka "ukradli" a vámi vyrobená hůlka nebude nikdy fungovat tak jak chcete a ani ona s vámi a ani vy s ní se nikdy plně neztotožníte. Ať už vám strom dřevo daruje či ne, vždy je potřeba mu poděkovat. Koupenou hůlku je třeba rituálně očistit, stejně jako každý jiný koupení rituální předmět. Hůlku, ať již koupenou či vyrobenou, je vhodné zanechat alespoň den na oltáři.

 

Návod k třetí lekci - výroba "Měsíční vody"

Měsíční voda je velice vhodná k očištám rituálních předmětů, ale také k očištění těla, k věšteckým účelům a k rituálům zasvěceným energiím vody a měsíce. Potřebujete průhlednou lahvičku, tmavou lahvičku a přírodní vodu, tudíž např. dešťovou vodu, rosu, vodu z moře, potůčků, pramenů a řek. Tuto vodu nalijte do průhledné lahvičky a každou noc po dobu celého cyklu měsíce ji vystavujte na okně (nebo jinde, např. na balkoně apod.) tak, aby na ni dopadaly měsíční paprsky. Nezáleží na tom, zda je jasná noc či zataženo, energie měsíce se neohlíží na rozmary počasí. Lahvička musí být vystavována každou noc po celý cyklus, tzn. od novu k novu, nebo od úplňku k úplňku, tak, aby měsíc prošel všemi svými fázemi (nov, přibývání, úplněk, ubývání). Pokud začnete v noc, kdy je měsíc v novu, musíte zakončit cyklus opět v noc, kdy nadejde bezprostředně následující nov (tzn. cca 28 dní). Pokud začnete v noci, kdy je měsíc v úplňku, musíte zakončit cyklus opět v noc, kdy nadejde bezprostředně následující úplněk. Přes den uchovávejte průhlednou lahvičku na temném místě, aby se k ní nedostalo denní světlo. Po ukončení cyklu přelijte vodu do tmavé lahvičky (například té od léků apod.) a uchovávejte svou měsíční vodu na tmavém, chladnějším místě (například ve spíži). 

 

 

Pokud máte jakýkoliv dotaz, směřujte jej prosím do Magické poradny či přímo na emai Banshee.Neferata@seznam.cz a já Vám co nejdříve odpovím :)

Mína La Voisin

_____________________________________________________________________________________________________________________

Další lekce - Meditace