SPECIÁLNÍ LEKCE - Samhain

29.10.2011 15:35

SAMHAIN

 

Další názvy: Halloween, Samana, Samoinos, předvečer Všech svatých, Teir nos ysbrid (Noc duchů), All Hallows´ Eve

Datum: 31. října až 1. listopadu

Samhain je koncem období plodnosti a začátkem zimy. Propojením života a smrti.
V tuto noc je závoj, který dělí náš svět od těch ostatních, nejtenčí. Samhain je slavností, konající se na počest a památku zesnulých předků a jako stvrzení pokračujícího života. Je to čas na řešení problémů, zbavení se starých myšlenek a vlivů. Čas moudrosti, útěchy, víry a síly pro další život. Spadá na konec sklizně a uzavírá zemědělský cyklus. Začíná temná polovina roku a život v příštích 6 měsících by se měl odehrávat především v domě. Vládu nad světem přebírá Bohyně, a nachází se nyní ve fázi stařeny, moudré, staré dámy. Samhain je magická doba, kdy přestávají platit zákony prostoru a času, a to především v noci. Je to čas předtuch, sestoupení do temného chaosu, z něhož nakonec vytrysknou nové ideje a nový život. Samhain je obzvlášt vhodná doba k ukončení čehokoliv, např. zlozvyků. Léto tímto dnem končí, zima doopravdy začíná až dnem příštím. 12 nočních hodin mezi tím se vymyká. Je to neurčitá doba, minulost, přítomnost a budoucnost spadají v jedno. Zesnulí mohou nabývat hmotného těla, přicházejí ze záhrobí a navštěvují své pozůstalé. Ujala se tradice podávání pokrmů mrtvým. A pokud někdo o Samhainu za sebou uslyší kroky, neměl by se otáčet. Pověra praví, že nebožtík, kráčející za ním, ho za toto vyrušení může zabít.

S příchodem křesťanství byl tento svátek odsouzen jako svátek čarodějnic a zakázán. Kněžím nového náboženství se však nepodařilo vzít lidem všechny jejich tradice, proto vznikly Dušičky. Inspirace pojetí svátku jako svátku čarodějnic dala vzniknout Halloweenu. Mnoho samhainovských věštících tradic se následně přesunulo na vánoce, jako například lití olova.

Tradice: Svíce za okna (aby mrtví našli cestu domů). Vedle svící se kladou kamínky (symbolizují cestu), ty se pak v noci vhodí do ohně, na znamení toho, že chceme zůstat na zemi po další rok. Koláče s jablky a ořechy se kladou na prahy domů. Do oken se dávají vrbové větvě. Jako dekorace se dají použít podzimní květiny, šišky, listy, šípky, žaludy, tykve. Krásnou tradicí je večerní vyprávění duchařských příběhů.

Barvy: Černá, stříbrná, oranžová, bílá, žlutá, hnědá

Pokrmy: Jablka, ořechy, koláče, placky

Rituály: Věštění, komunikace s mrtvými a s jinými světy, zbavování se všeho zlého, změny, uctění zesnulých, astrální cesty, přerod, nové začátky.

RITUÁL SAMHAINU

Potřeby: Pohár s vínem, obětiny (např. ovoce), jedna větší černá svíce, čarová oranžová, bílá a černá svíce, pergamen a inkoust (nebo papír a tužka), dýka, hůlka, vykuřovadlo/vonná tyčinka, podložka, kamánky, miska, bylinky (např. levandule).

Postup: Položíme před sebe podložku a posypeme ji bylinkami. Na levou stranu postavíme pohár a obětiny, na pravou vykuřovadlo (nebo tyčinku), dýku a hůlku. Mezi tyto předměty postavíme velkou černou svíci. Doprostřed, kolem podložky, postavíme čajové svíčky ve směru z leva do prava - oranžová, bílá, černá. Misku s kamínky a pergamen s předepsaným přáním či zlozvykem, kterého se chceme zbavit, necháme stranou.

Pro vzývání Matky Bohyně v aspektu stařeny zapálíme velkou černou svící a odříkáme:

"Temná Matko Bohyně, vládkyně noci, vládkyně smrti a znovuzrození, v tuto noc slyš své dítě, které Tě ctí. Stojím zde před Tebou a prosím Tě o požehnání a přízeň. Odhrň prosím v tuto chvíli závěs mezi světy, neboť nyní začíná čas bez času a nech mne pozdravit své předky a milované, kteří museli opustit tento svět."

Pokud plamen velké svíce zabliká, je spojení navázáno. Zapálíme vykuřovadlo/tyčinku a odříkáme:

"Dnes v noci je závoj mezi světy tenký a duchové se vracejí mezi nás (namíříme dýku na obětiny). Toto je můj dar všem duchům, kteří se vrátili. Ctím je a prosím je o ochranu. Mezi nás však vstupují také další bytosti, víly, skřítci a elfové (namíříme hůlku na obětiny). Toto je můj dar všem bytostem, které přišly mezi nás. Ctím je a prosím je o ochranu."

Na okamžik počkáme, než duchové a éterické bytosti přijmou podstatu obětin jim venovaných. Do misky nasypeme pár kamínků a spálíme v ní pergamen. Odříkáme:

"Matko Bohyně, duchové a víly, prosím vás o splnění mých přání/zbavení mého trápení. Dovolte mi být další rok zde na zemi ve zdraví a štěstí."

Pergamen necháme shořet. Před oranžovou svíci dáme kamínek, zapálíme ji a odříkáme:

"V tuto magickou chvíli, v tento posvátný čas, kdy smrtelné se opět pojí s věčným, zapaluji tento oheň, světlo, jenž mne bude provázet touto temnou a chladnou dobou. Nechť mne ochraňuje v temné polovině roku, dokud opět nezahoří oheň jara a slunce."

Před bílou svíci dáme kamínek, zapálíme ji a odříkáme:

"V tento čas vědění a inteligence zapaluji tento oheň. Vítám Tě, Bohyně, a prosím Tě, abys mne chránila ve své moudrosti, sílé a odvaze."

Pod černou svíčku dáme kamínek, zapálíme ji a odříkáme:

"V tento čas, kdy se živé pojí s mrtvým, prosím Tě, Bohyně, o ochranu milovaných, těch, co již odešli na druhý břeh, pro které již neplatí zákony živého světa, prosím Tě, abys je opatrovala na druhé straně, kam za nimi nemohu. Žehnám jim a doufám, že se k nim dostane zpráva o mé lásce, která je bude stále provázet v tento čas i v dobých budoucích, neboť na ně myslím a vzpomínám s úctou a přeji jim klid a mír. Dovol mi, Bohyně, pozdravit ty milované duše, které musely odejít na druhou stranu."

Setrváme chvíli ve vzpomínkách a ve spojení s předky a milovanými duchy. Poté odříkáme:

"Nyní končím tento rituál, žehnám Tobě, Bohyně, i mým předkům a proto jim pro dnešní noc zanechám za okny světlo a kameny z míst, kde odpočívají, aby mě při své pouti světem našli a mohli mě navštívit."

Zhasneme vykuřovadlo/tyčinku a velkou svíci. Při zhasínání poděkujeme Bohyni:

"Děkuji Ti, temná Matko, žehnám Tobě i Tvé síle, ve které spočívá smrt i znovuzrození."

Zhasneme oranžovou a bílou svíčku. Černou necháme za oknem a okolo ní nasypeme zbylé kamínky. Bylinky necháme u kamenů nebo je spolu s popelem necháme rozfoukat větrem. Kamínky, které jsme pokládali před svíčky, vhodíme do ohně. Víno vylijeme venku a obětiny necháme na prahu domu nebo za oknem.